Engels
Grated Cheese NNKC RHVO

Poederpraet 10-01-2019

Alvorens een blik op de zuivelmarkt te richten, allereerst de beste wensen voor 2019 voor eenieder, met op de eerste plaats een goede gezondheid en daarna ook veel wijsheid in zuivelzaken!

Gaat 2019 het jaar worden waarin er eindelijk licht is aan het einde van de jarenlange donkere smp tunnel? Het begint er steeds meer op te lijken. Wereldmarkt prijzen voor smp beginnen langzaam maar zeker te herstellen en de vastere tendens in Oceanie en de USA trekt Europa ook mee omhoog. 

Er is steeds meer vertrouwen in een spoedig verder herstel van de smp prijzen en niemand lijkt de boot te willen missen in de aankoop van interventie smp. De Commissie heeft maar liefst ruim 80.000 ton verkocht. Met nog maar 22.000 ton smp in voorraad is de Commissie bijna uitverkocht.  Wie had dat een half jaar geleden kunnen bedenken.

Niet alleen smp laat een vaste tendens zien, ook boter prijzen lijken de bodem te hebben bereikt en een stijgende lijn ingezet te hebben. Dit is ook goed nieuws voor de volle melkpoeder en kaas prijzen in Europa.

In NZ lijkt de situatie gestabiliseerd en liet de gdt van 2 januari meteen een goede plus zien. Alle signalen staan op groen voor hogere prijzen de komende maanden, zeker met de lagere melkaanvoer in een aantal grote melkproduceren landen in Europa en een potentieel effect van de droogte van afgelopen zomer op melkaanvoer in het voorjaar van 2019.

Tegenover al het goede nieuws zijn er toch ook nog een aantal problemen die op de korte termijn nog niet opgelost zijn en een verdere opmars kunnen vertragen of zelfs breken. De effecten van onduidelijkheid over Brexit, wereldwijde handelsoorlogen, lagere beurzen en een dalend vertrouwen in de economie kunnen niet onderschat worden. 

Alle bovenstaande ingredienten gaan ervoor dat 2019 weer een interessant zuiveljaar gaat worden, met mogelijk verrassende wendingen.

Prijzen:

Smp food: € 1850 fca
Smp feed: € 1620 dap nl
Swp feed: € 830 dap nl
Fcmp: € 2750 fca

Maurice Daamen

 

 

MAAZ Cheese neemt Veldhuyzen Kaas over

Recent hebben MAAZ Cheese en Veldhuyzen Kaas, beiden gevestigd in Bodegraven, overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van Veldhuyzen Kaas door MAAZ Cheese.

De expertise van Veldhuyzen Kaas ligt met name in de export van kaasspecialiteiten in meer dan 50 landen buiten Europa. De merken Basiron, Montana, Veldhuyzen, Dolaner en Hommage genieten wereldwijde bekendheid. Veldhuyzen Kaas is meermaals bekroond voor het op de markt brengen van opmerkelijke innovaties op het gebied van kaas. Al meer dan een eeuw bedient Veldhuyzen Kaas ook een vaste klantenkring in de Benelux.

MAAZ Cheese is een echt Hollands familiebedrijf. Gedreven door  authentiek ondernemerschap staat de focus altijd op een duurzame relatie met haar klanten. MAAZ Cheese wil de brug slaan tussen wat de Nederlandse zuivelsector, maar ook de Europese kaasmarkt biedt en de nationale- en internationale markt vraagt. Door samenwerking met toonaangevende Europese kaas- en zuivelproducenten, moderne verpakkingstechnologieën en een nieuw distributiecentrum is MAAZ Cheese in staat om ketenkosten te beperken.

Medio mei 2019 wordt Veldhuyzen Kaas geïntegreerd binnen het in aanbouw zijnde distributiecentrum van MAAZ Cheese en blijft ook onder de naam Veldhuyzen Kaas verantwoordelijk voor de exportactiviteiten.

Met de overname van Veldhuyzen Kaas wordt verder invulling gegeven aan de groeistrategie van MAAZ Cheese als totaalleverancier van Europese kaas en kaasspecialiteiten.